Marchewkę lubię za jej smak i kolor.
Długo to one u mnie na talerzu nie poleżą.
Przepis na mufiny marchewkowe:
2 szklanki startej marchewki
4 całe jajka
2 szklanki cukru
1 szklanka oleju, może być rzepakowy
3 szklanki mąki pszennej
1 cukier wanilinowy
1 łyżka cynamonu
1 łyżka proszku do pieczenia
1 płaska łyżka sodki
1 łyżka kako
Wszystkie składniki mieszamy ze sobą a następnie miksujemy do powstania jednolitej masy.
Masę wykładamy do papilotek/ 2 i 1/2 łyżki / i wstawiamy do foremek na mufiny.
Pieczemy w temperaturze 180 C przez 15 minut / góra - dół/. Mufiny możemy posypać cukrem pudrem, polać lukrem lub czekoladą. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz