Przepiśnik

Szybkie Tiramisu

Składniki:

około 2 paczki podłużnych biszkoptów/ ilość zależy od formy jakiej użyjemy/
1 torebka kremu śmietankowego lub waniliowego do tortów
300 ml zimnego mleka 1,5%
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
3 łyżeczki cukru/ może być brązowy/
kieliszek likieru o smaku Tiramisu lub o innym smaku

Rozpuścić kawę w 1/2 szklanki gorącej wody, dodać cukier i likier, wymieszać. Ostudzić.
Maczać biszkopty i układać w formie. Z mleka i kremu w proszku przygotować masę. Na biszkopty nałożyć masę i posypać kakao. Następnie na masę ułożyć następną porcję biszkoptów maczanych w kawie.Na biszkopty nałożyć pozostałą część masy i posypać obficie kakao. Deser gotowy, należy go schłodzić w lodówce około 2 godz. Smacznego

                            


Kartacze

Smaczne i szybkie do wykonania danie, a na dodatek niedrogie. Potrawa regionalna z północno-wchodniej Polski, doskonale przyjęła się też w kuchni całego naszego kraju.

Co nam będzie potrzebne do wykonania tego dania?

Ciasto:
1 kg ziemniaków
1 jajko
maka pszenna
mąka ziemniaczana
sól

Farsz:
1/2 kg mięsa mielonego od szynki
1 cebula
1 szklanka bulionu
1 czerstwa bułka
sól, pieprz,oregano,bazylia,cząber

wykonanie:

Ciasto:
Ziemniaki obieramy, lekko solimy i gotujemy. Po ugotowaniu studzimy i przeciskamy przez praskę. W misce ugniatamy równo ziemniaki, dzielimy na cztery ćwiartki, jedną ćwiartkę ziemniaków wyjmujemy i na to miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną i pszenną. Może być 3/4 maki ziemniaczanej i 1/3 mąki pszennej. Lekko solimy i dodajemy jajko. Całość wyrabiamy na gładkie ciasto. Jeżeli jest klejące, można dodać trochę mąki pszennej.

Farsz:
Cebule kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni, dolewamy bulionu, dodajemy przyprawy. Dusimy pod pod przykryciem około 20 min.
Bułkę moczymy w wodzie, następnie odciskamy nadmiar wody i dodajemy do mięsa. Do farszu dodajemy duszoną cebulę i jeśli trzeba jeszcze solimy i dodajemy pieprz.

Z ciasta formujemy placki wielkości dłoni, na placek nakładamy łyżkę farszu i formujemy kluskę na kształt cygara.
Rzucamy kluski na wrzącą wodę, gotujemy około 3 minut od wypłynięcia na wierzch. Podajemy z surówką z młodej kapusty, polane zarumienioną bułką tartą.
Z tej porcji ciasta wyszło mi około 15 kartaczy. Jeżeli zostanie Wam farszu, można zrobić małe kulki mięsne w sosie pomidorowym.
Smacznego.





Kartacze można też zrobić z mięsa gotowanego, a także z samych grzybów suszonych i cebuli.
Pychotka.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz